Ugrás a tartalomra

Baba-mama ruhabörze

2024. március 14. csütörtök
Ismét garázsvásárt szerveztek a kerületi anyukák a Piactéren
Baba-mama ruhabörze

Több százan nézelődtek, vásároltak ezen a verőfényes szombaton, nemcsak a rászoruló, hanem a spórolni kívánó családok is az első Baba-mama ruhabörzén, a Piactéren. Volt itt minden, ami a gyermekeknek szükséges, a ruhákon kívül játékok, könyvek és egyéb használati cikkek.

Jól sikerült a Garázsvásárként meghirdetett börze, amihez kedvezett az időjárás is, kisütött a nap, a tavaszi melegben jólesett sétálgatni, nézelődni az árucikkekkel teli asztalok közt, és vásárolni. Ez már a második ilyen esemény volt a kerületben, az első kerületi garázsvásár szervezői, köztük Krieger Krisztina fideszes önkormányzati képviselő a Budafok-tétényi Családok Átmeneti Otthonának ajánlották fel az „asztalpénzekből” befolyt összeget. A politikus elmondta: jó érzéssel gondol vissza a közös erőfeszítéssel megvalósuló adventi garázsvásár szívmelengető pillanataira. Összesen 33 ezer forintot gyűjtöttek össze, amit örömmel ajánlottak fel a Budafok-tétényi Családok Átmeneti Otthonának. Az otthon lakóinak boldogsága érezhető volt, hiszen a gyerekek ajándékokat is kaptak egy kerületi cégtől, az összegyűjtött pénzből pedig rendeltek egy finom hidegtálat szentestére, valamint hozzávalókat vehettek egy emlékezetes szülő-gyerek muffinkészítéshez. – Az összetartozás jegyében ez a közös program a körülményeikhez képest valóban teljessé tette az ünnepeket. Büszke vagyok rá, hogy a kezdeményezés ötletgazdája lehettem, és szívből köszönöm szervezőtársaim, a XXII. kerületi Anyukák csoporttagjai és a Városfejlesztő Kft. közreműködését! – fogalmazott Krieger Krisztina, aki most is fogadta a „vásározókat”. Az alkalmi árusok többnyire olyan többgyermekes édesanyák, édesapák voltak, akik évekig gyűjtögették, féltve őrizték kisgyermekeik holmijait, amiket kinőttek már, de még mindig jó állapotban vannak, és érdemes továbbadniuk jelképes összegekért más családoknak, ahol még hasznosak lehetnek.

– Még mindig jobb, mint ha a szekrényben vagy garázsban állnának dobozokba zárva – mondta a háromgyermekes Veress Andrea, akinek 13, 11 és egy másfél éves lánya van, eddig szinte egymásnak adták jótestvérként ruháikat, játékaikat. – Még a sógornőmnek és az unokatestvéremnek is jutott a kinőtt holmikból, amiket később visszaadtak, sőt a magukéból is tettek hozzá. Ennyit már képtelenség tárolni, itt jobb helye van.

A szomszéd asztalnál László Zsuzsa főleg játékokat adott el, de – meglepetésére – a szakácskönyvei is szép számban fogytak. Egyébként többen ingyen is odaadtak az érdeklődőknek egy-egy kiscipőt, játékot vagy ruhácskát. 

– Csak olyan ruhákat hoztunk ide, ami nem kopott, nem foltos – jegyezte meg egy másik szülő. A szintén kerületi lakos H. Kovács Krisztinának is három gyermeke van, 11, 13 és 15 évesek, sokáig Angliában éltek, ezért számos jó minőségű külföldi árucikkét kínálta, és az angolul tanuló gyerekeknek angol nyelvű könyveket hozott igen olcsón, mindössze 100 forintért. 

Vörös Ágnes és testvére, Annamária arra hívta fel a figyelmünket, hogy igen jó volt a Baba-mama börze beharangozója, publicitása, mert sokan jöttek el és ezáltal sokan spórolhattak, hiszen ezek a cikkek újonnan eléggé „zsebbe nyúlósak lennének”.

– A legjobb dolog – tették hozzá –, hogy mi, szülők egymás közt kínálhatjuk megőrzött „kincsinket”, amelyeket évekig őrizgettünk, de már nem tudjuk tovább tárolni. S mint látható, van rájuk igény.

Janesch Eszter háromgyermekes anyuka ezt hallva jegyezte meg: – Én is szeretek használt ruhákat venni gyerekeimnek, semmi baj nincs velük, ha megkíméltek. Szerencsére, a kerületben jól működik az anyák Facebook-csoportja, ahol csereberélhetünk. Úgy látom, Budafok-Tétényben összefognak a kisgyermekes szülők, ennek bizonyítéka, hogy ilyen sokan eljöttek árulni és vásárolni is.

Krieger Krisztinától megtudtuk, hogy 32 asztalt állítottak fel, és több száz cikk talált gazdára, az asztalpénzből befolyt összeget pedig ismét a kerületi családsegítőnek juttatják. Legközelebb ugyanitt, 16-án az őstermelői és biopiacot, 23-án pedig bolhapiacot és kézművásárt tartanak a szervezők.

(Temesi László)

Baba-mama ruhabörze